Билатерални односи Србије и Мађарске на највишем нивоу

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић оценила је да је данашњи сусрет председника Србије и Мађарске Александра Вучића и Јаноша Адера у Сенти изузетно важан и да представља потврду пријатељских и добросуседских односа двеју земаља.
 
Пауновић је гостујући у Дневнику Радио-телевизије Србије (РТС) истакла да овакви односи двеју земаља доприносе бољој економској сарадњи, већој трговинској размени, али и све већем обиму инвестиција Мађарске у Србију.

Она је навела да је Мађарска истински пријатељ Србије на путу европских интеграција и да се отворена питања никада нису користила као разлог за успоравање или условљавање Србије на њеном европском путу.

Данашњи састанак, као и недавна посета и сусрет са члановима председништва Босне и Херцеговине (БиХ), биће прилика да се из Србије пошаље порука колико је значајна сарадња, међусобно разумевање и поштовање различитости, као предуслов за бољи живот свих грађана на овим просторима, рекла је Пауновић.

Она је најавила да ће у среду бити представљен четврти извештај о спровођењу Акционог плана за мањине.

Од марта прошле године када је Акциони план усвојен, на свака три месеца имамо извештаје о томе шта се ради у спровођењу Акционог плана и сада имамо извештај који даје пун увид у стање на терену, указала је Пауновић.

Извештај јасно указује на то где су оставрени резултати, али и где се налазе тачке кашњења и шта су разлози за то, навела је она и додала да је највећи помак у претходоном периоду остварен у области образовања.

Она је подсетила на то да се ради на јачању локалних заједница у спровођењу овог Акционог плана, локалне самоуправе су укључене у извештавање и спровођење овог документа, и напоменула да кашњења има у доношњу прописа.

Пауновић је изразила очекивање да ће на јесен два закона која се тичу националних мањина ући у процедуру, при чему кашњење постоји у нормативном делу.

Она је изнела податак да је ове године за рад националних савета националних мањина опредељено 245 милиона динара.

Обустава дотација од стране Канцеларије за људска и мањинска права неким националним саветима је нешто дужа. Грчки национални савет има најдужу обуставу у финансирању до сада, краћи временски период средства се обустављају црногорском националном савету, навела је Пауновић.

Према њеним речима, периодично су средства обустављана ашкалијском, ромском националном савету и бошњачком националном савету.

Новац се може достављати само националним саветима који редовно функционишу и испуњавају своје обавезе, објаснила је Пауновић.

 
Преузето са сајта Владе РС