Пауновић гошћа емисије "Србија он лајн"

О положају националних мањина у Србији водитељка је разговарала са Сузаном Пауновић, директорком Канцеларије за људска и мањинска права. Пауновић каже да је попис из 2011. године показао да у Републици Србији живи око 30 националних мањина. 21 мањина поседује своје изабране националне савете. Истиче да смо богата земља по својим различитостима, а да је изазов да се поред те различитости очува и јединство. Каже да канцеларија највише има посла када је у питању положај Рома у Србији.

За ромску националну мањину постоји посебан акциони план и Владино тело, из разлога што се Роми суочавају са најозбиљнијим проблемима, у односу на припаднике осталих мањина. Они су најбројнија мањина, али се са проблемима суочавају у свим областима живота. Осталим мањинама приоритет је пре свега већа запосленост. Истиче активност покрајинске владе, тј Владе АП Војводине, која је чак донела посебне прописе који омогућавају њихову већу заступљеност.

Директорка Пауновић каже да је положај националних мањина у Србији значајан и за приступ наше републике Европској унији, али и да независно од тога имамо обавезе према свим нашим грађанима. Такође, сама Европска комисија прати њихов положај у Србији.