Vlada usvojila četvrti periodični Izveštaj o primeni Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima

Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 31. oktobra 2017. godine, usvojila je četvrti periodični Izveštaj o primeni Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima koji se odnosi na period 2013 – 2015. godina. Izveštaj je dostavljen i generalnom sekretaru Saveta Evrope.

U izradi Četvrtog periodičnog izveštaja o primeni Evropske povelje učestvovalo je 5 ministarstava, 2 posebne organizacije, Koordinaciono telo Vlade RS za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa; 2 pokrajinska sekretarijata AP Vojvodine; 51 jedinica lokalne samouprave; 12 upravnih okruga koji pokrivaju opštine u kojima je neki od manjinskih jezika u službenoj upotrebi; 5 javnih preduzeća; Regulatorno telo za elektronske medije, Visoki savet sudstva i Srpska akademija nauka i umetnosti; 2 javna servisa; 4 zavoda za kulturu; 9 fakulteta i 3 visoke škole strukovnih studija i 6 udruženja građana.

Budući da se očekuje da u proces izveštavanja država uključi i nacionalne savete onih nacionalnih manjina o čijim jezicima se izveštava (albanski, bosanski, bugarski, bunjevački, vlaški, mađarski, makedonski, nemački, romski, rumunski, rusinski, slovački, ukrajinski, hrvatski i češki jezik), 15 nacionalnih saveta pozvano je da dostavljanjem informacija i slanjem svojih priloga učestvuju u izradi Izveštaja.

Sa tekstom Izveštaja možete se upoznati na linku: http://www.ljudskaprava.gov.rs/sr/node/22069