Данас се обележава Међународни дан Рома

Београд, 8. април 2020. године - Директорка Владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић честитала је данас Међународни дан Рома и том приликом истакла да се ове године 8. април обележава у светлу пандемије и да, као и увек, припадници ромске популације деле судбину свих грађана Србије.

Читав свет у овом тренутку води борбу са вирусом COVID - 19, и трудимо се да, пре свега, заштитимо наше најстарије грађане и хроничне болеснике, али исто тако и помогнемо угроженим припадницима свих националних мањина укључујући и ромску, истакла је Пауновић.

И у овим тешким данима, за време пандемије, обезбеђена је подршка припадницима ромске популације од стране Владе Србије, јединица локалних самоуправа, међународних и организација цивилног друштва, као и друштвено одговорних компанија и појединаца.

Пауновић је подвукла да су сви грађани наше земље једнаки и равноправни, без обзира на верску, расну и националну припадност, те да сви морају имати једнак третман, а све у циљу заштите од заразе корона вирусом.

Пауновић наводи да сада није тренутак да говоримо о резултатима и да се бавимо неким анализама и очекивањима. Када се заврши пандемија биће довољно времена да се сумирају постигнути резултати, да се види шта је можда могло боље и другачије.

Пауновић се захвалила лекарима, медицинским техничарима и помоћном особљу ромске националности који се тренутно у здравственим установама боре заједно са грађанима Србије са епидемијом корона вируса.