Девет станова за ромске породице у Новом Пазару

Нови Пазар, 2. јул 2019. године - Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић уручила је данас кључеве социјалних станова за девет ромских породица у насељу Блажево у Новом Пазару.

Михајловић је том приликом истакла да јој је посебно драго, као жени и мајци, што ће се у ове куће уселити 20 деце.

Додели кључева присуствовали су и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Заједно са Европском унијом улажемо девет милиона евра за социјалне станове у 11 општина у Србији, у којима живи 250 деце ромске националности. На тој деци остаје будућност и она су та која ће нас увек подсећати на то да смо један народ, да је Србија држава свих нас, рекла је Михајловић.

Она је додала да је на држави да створи услове за то да се ромска деца школују и потом добију запослење и да се сви заједно боримо против дискриминације у друштву.

Решавамо питање инфраструктуре, омогућили смо им да се упишу у матичне књиге, да се образују, смањили смо смртност ромске деце за 50 одсто. Посебну пажњу треба да посветимо Ромкињама, јер су оне најугроженија категорија, истакла је она.

Фабрици је поручио да је интеграција Рома у срцу свих активности Европске уније и да је до сада у Србији уложено 11,4 милиона евра, те да је планирано улагање још 20 милиона евра.

Роми су највећа мањина у целој Европи, а највише су маргинализовани. ЕУ се труди да допринесе напорима државе у решавању питања интеграције Рома у друштво, а то можемо остварити кроз стамбено збрињавање, образовање, здравство и запослење. Овај пројекат је доказ да не радимо само на политикама на папиру, већ кроз конкретне активности, истакао је Фабрици.

Пауновић је изразила захвалност потпредседници Владе Зорани Михајловић, оценивши да је министарство које води снажни мотор који даје ветар у леђа у реализацији оваквих пројеката.

Она је честитала и граду Новом Пазару, јер је, како је рекла, пример локалне самоуправе која уме да препозна потребе својих суграђана и издвоји средства за овакве пројекте.

Бишевац је навео да је у реализацију пројекта за девет ромских породица уложено приближно 600.000 евра, да је решена и комунална инфраструктура и асфалтиране улице.

Наш циљ је да побољшамо квалитет живота свих наших суграђана, па тако и мештана насеља Блажево. Желимо да се што боље интегришу у друштво и да у здрављу и добру користе ове станове, рекао је Бишевац.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић je, на молбу новинара да прокоментарише изјаву француског председника Макрона да неће дозволити даље проширење ЕУ док се Унија не реформише, поручила да је стратешки циљ Србије улазак у ЕУ.

Она је изразила уверење да ће током те посете неке од тема разговора свакако бити и проширење ЕУ и положај Србије и њена европска будућност.

Србија жели да буде пуноправни члан ЕУ, све наше законе усклађујемо са европским стандардима јер је то у интересу наших грађана. Али, уколико унутар ЕУ буде формирана таква већина којој проширење ЕУ на Западни Балкан не буде један од приоритета, онда ће и Србија заузети став имајући у виду такву ситуацију. За сада смо јасно опредељени за ЕУ, поручила је Михајловић.

 

Преузето са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре