Обука за националне савете о финансијском пословању

Београд, 31. октобар 2019. године - Отварајући прву обуку на тему „Финансијско пословање националних савета националних мањина“, директорка Канцеларије Владе Србије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да је ова обука организована на предлог Координације националних савета националних мањина.

Пауновић је истакла значај обуке која ће омогућити националним саветима детаљно упознавање са правним оквиром за финансијско пословање и извештавање, програмско буџетирање, поступак и начин доношења финансијског плана.

Такође, обука је прилика да се представници националних савета упознају и са финансијским извештавањем и финансијском контролом, поступањем у случају утврђених неправилности и ненаменског утрошка средстава, као и са чувањем документације, навела је Пауновић.

Обука је прилика да представници националних савета, кроз дијалог са учесницима обуке, изнесу своја запажања, проблеме са којима се суочавају и добију одговоре на питања у вези са финансијским пословањем, поручила је Пауновић.

За потребе обуке израђен је Водич за финансијско пословање националних савета националних мањина са примерима модела одлука и финансијских планова који ће умногоме помоћи националним саветима када је реч о финансијском пословању, оценила је Пауновић. Водич је доступан на линку https://bit.ly/2qgFWjB.

Обуци су присуствовали сви позвани национални савети (ашкалијске, бошњачке, бугарске, буњевачке, влашке, грчке, египатске, мађарске, македонске националне мањине и Савез јеврејских општина Србије) осим Националног савета албанске националне мањине.

Са предавачима учесници обуке су разменили искуства у оквиру процеса извештавања, али и изазове са којима се сусрећу у овом процесу.  

Обуку је организовала Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије уз подршку Фондације за отворено друштво.

Наредна обука планирана је за 6. новембар 2019. године.