Пауновић: Матерњи језик је кључ опстанка сваке нације

Београд, 21. фебруар 2020. године - Честитајући Међународни дан матерњег језика, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић изјавила је данас да је процена да на свету постоји између 6000 и 7000 различитих језика. Управо језици чине културу сваког народа посебном, а матерњи језик је део културног идентитета народа, тачка препознавања различитости, толеранције и разумевања.

Србија је поносна што у нашој земљи живи више од 30 етничких заједница које говоре различитим језицима, навела је Пауновић.

Постојање великог броја различитих матерњих језика, не само да илуструје разноликост и мултијезичност нашег друштва, већ развија и свест о језичким и културним традицијама и инспирише на солидарност која се заснива на разумевању и дијалогу. У Србији је у службеној употреби, поред српског језика, још 11 језика националних мањина (албански, босански, бугарски, мађарски, македонски, румунски, русински, словачки, хрватски, црногорски и чешки) у 42 јединице локалне самоуправе.

Пауновић је истакла да то говори колико је Влада посвећена да се доследно и темељно бави унапређењем и заштитом мањинских језика у Србији, што ће, како је навела, радити и у наредном периоду у сарадњи са националним саветима националних мањина и локалним самоуправама.

Пауновић је подсетила на чињеницу да је Србија 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, а када је у питању српски језик, лингвисти сматрају да би требало више да се бринемо о свом матерњем језику, развијању језичке културе и очувању традиције.

Пауновић је рекла да се Међународни дан матерњег језика обележава 21. фебруара, и да је то време када се широм планете слави језичка разноликост и љубав према матерњем језику.

Према истраживањима, највише су угрожени језици са малим бројем говорника од неколико стотина или десетина, и језици који припадају малим заједницама.

Најпопуларнији језик на свету, тачније језик који говори највећи број људи јесте мандарински кинески језик којим говори 1.1 милијарда људи широм света, док нјереп говори само четворо људи у Нигерији.

Генерална скупштина УНЕСКО прокламовала је 1999. године Дан матерњег језика и прославља се у знак сећања на студенте који су изгубили живот у демонстрацијама у Источном Пакистану, данашњем Бангладешу, 1952. године, борећи се за статус свог матерњег језика.