Пауновић на конференцији у Паризу о расизму и нетолеранцији

Париз, 26. септембар 2019. године - Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права представљала је Владу Србијe на међународној конференцији у Паризу поводом обележавања 25. годишњице Европске комисије против расизма и нетолеранције (ЕКРИ).

Конференција под називом „На путу ка ефективној равноправности, да ли су потребни нови одговори на расизам и нетолеранцију?“ организована је у оквиру француског председавања Комитету министара Савета Европе, наводи се у саопштењу Канцеларије за људска и мањинска права.  

Конференција је организована као платформа за дијалог између представника Влада 47 држава чланица Савета Европе, независних тела, цивилног друштва и експерата, размотрена су достигнућа и изазови током последњих 25 година у вези са питањима равноправности, борбе против расизма, нетолеранције, антисемитизма и хомофобије и трансфобије.

Данашња конференција била је добра платформа за размену искуства и  правaцa деловања у циљу успостављања ефикасног оквира за борбу против говора мржње и јачања активности у области борбе против расизма и нетолеранције у Европи.

Посебна пажња била је усмерена на две теме, укључивање у друштво особа које су изложене расизму и нетолеранцији и утицају нових технологија и интернета у погледу једнакости, расизма, нетолеранције и дискриминације.

Влада Србије улаже велики труд у развијању пракси и политика како би се промовисала једнакост и заштитила права свих осетљивих друштвених група у нашој земљи.  Србија je постигла значајан напредак у спровођењу препорука Европске комисије против расизма и нетолеранције (ЕКРИ), које су упућене нашој држави у претходном периоду, навела је Пауновић.