Пауновић: Наставити борбу за права жена

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић честитала је свим дамама у Србији 8. март пожелевши им да током целе године, а не само на овај дан, буду поштоване и срећне.

Пауновић је поводом Међународног дана жена истакла да жене, које чине половину популације у Србији, треба да буду још више укључене у промене и решења која утичу на развој демократског друштва.

- Овај дан треба да нас подсети на храбре и јаке жене које су успеле да победe и одбране своја основна људска права и поставе темељ родне равноправности, рекла је Пауновић, додајући да је активизам жена незаустављив процес, који треба да доведе до још веће заступљености жена у институцијама државе и друштва.

Дан жена треба да нас покрене да још више времена и труда, сваки дан у години, посветимо равноправности, толеранцији, поштовању, солидарности и општем добру, вредностима за које се сви заједно залажемо, навела је Пауновић.

Допринос жена у свим сегментима развоја наше државе је немерљив, стога жене морају имати заслужену улогу у друштву.

Према њеним речима, Влада ће наставити да подржава активности на унапређењу политичког, друштвеног и економског положаја жена, посебно жена из руралних средина, као и уклањању свих облика дискриминације и постизању високих стандарда у равноправности полова, истакла је Пауновић.

Уз констатацију да су данас жене стуб не само породица, већ и друштва, Пауновић је указала на то да још увек постоје одређен број случајева где жене не уживају права која су загарантована не само законима већ и нечим што једно демократско друштво, као што је наше, треба да носи.

Сви ми заједно морамо да помогнемо да жене из године у годину уживају већа права, рекла је Пауновић.

Пауновић такође истиче да је пред нама још увек дугачак пут, и да морамо наставити борбу за права жена како бисмо наредним генерацијама обезбедили још бољу будућност.

Она је подсетила да је последњих година на пољу унапређења женских права постигнут значајан напредак, али да су многе жене и данас изложене разним облицима насиља и да су и у најразвијенијим земљама неретко мање плаћене од мушких колега.

Према статистици, у претходној години страдало је 28 женских живота и упркос свим напорима државе да стане на пут насиљу, још увек је неопходно радити на подизању свести целокупног друштва о значају спречавања и пријаве насиља, закључила је Пауновић.

Међународни дан жена је посвећен женама и слави се сваке године 8. марта. Овај дан је настао као дан борбе за женска људска права, односно дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.