Пауновић: Неопходно даље радити на унапређењу положаја особа са инвалидитетом

Београд, 20. октобар 2020. године - Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је данас да Србију обавезује Конвенција о правима особа са инвалидитетом и да је ратификацијом 2009. године она постала део унутрашњег права Србије.

Пауновић је подсетила да је Иницијални извештај Србије разматран 2016. године и том приликом наша земља је од Комитета УН за права особа са инвалидитетом добила 32 препоруке, на чијем спровођењу имамо обавезу да посвећено радимо до подношења следећег извештаја 2023. године, истакла је Пауновић.

Надлежни државни органи, независне институције, НООИС, бројне организације цивилног друштва у последње скоро четири године раде на промовисању ових препорука, као и на њиховој реализацији и праћењу, рекла је Пауновић.

Како је истакла, ресорно министарство уградило је ове препоруке и у Стратегију за унапређење положаја особа са инвалидитетом до 2024. године.

Канцеларија за људска и мањинска права у сарадњи са НООИС припремила је допуњену анализу спровођења добијених препорука. Прва анализа представљена је крајем 2018. године, а данас сумирамо шта је урађено током 2019. и 2020. године, објаснила је Пауновић, додајући су ова канцеларија и НООИС, поред представљања анализе, заједно урадили и Конвенцију за особе са инвалидитетом у лако читљивом формату. 

И ова анализа показује да се на највећем броју препорука посвећено ради, то су препоруке које захтевају континуитет у поступању, а односе се на запошљавање особа са инвалидитетом, сузбијање дискриминације, положај жена са инвалидитетом, положај деце са инвалидитетом, приступачности и слично.

Пауновић је објаснила да је Анализа указала и на значај препорука које се односе на ситуације ризика, те да је у случају пандемије вируса КОВИД-19 демонстрирано на најбољи начин колико је важно да управљање ризиком буде инклузивно, а мере заштите приступачне свим члановима друштва.

Очекује нас још посла на препорукама које се односе на једнако признање лица пред законом, као и на препорукама које се односе на животни стандард особа са инвалидитетом, закључила је Пауновић.

Директорка Националне организације особа са инвалидитетом (НООИС) Иванка Јовановић изјавила је да је у Србији, у већој или мањој мери, примењено 25 кључних препорука Комитета Уједињених нација за права особа са инвалидитетом.

Она је рекла да је за пет месеци, током пројекта „Људска права за све“, НООИС урадио анализу препорука Комитета и да је приметно да је повећан проценат превођења на знаковни језик у телевизијском програму, али то још није довољно.

Јовановић је додала да је ратификован Маракешки споразум и да су тиме штампана издања постала доступан особама са оштећеним видом.