Пауновић: Образовање Рома и Ромкиња један од главних ресурса напретка и развоја

Ваљево, 25. новембар 2019. године - Образовање Рома и Ромкиња је једно од кључних корака у побољашњу положаја ромске мањине у нашој земљи, јер се укључивањем у образовни систем повећавају њихове шансе за запошљавање и квалитетнији живот, изјавила је у Ваљеву данас Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

Она је истакла да је уз подршку државних и локалних институција, све више ромских породица које схватају важност образовања и настоје да њихова деца редовно похађају наставу.

Влада Србије је посвећена унапређењу положаја Рома и Ромкиња и то је један од њених приоритетних циљева. Желимо да дугорочно доприносимо већој инклузији ромске заједнице у друштво чији су равноправни чланови", додала је Пауновић.

Политику социјалног укључивања Рома и Ромкиња, Влада Србије заједно са Европском комисијом прати кроз оствареност Оперативних закључака усвојених након Семинара о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у Србији, навела је Пауновић, додајући да је до сада укупно одржано пет Семинара.

Пауновић је навела да је у школској 2018/19. години укупно ангажован 261 педагошки асистент у основним школама и у предшколским установама, те да они доприносе укључивању и постизању бољих резултата ромских ученика у образовању.

- Применом мера афирмативне акције од 2003. године на факултете и високе школе уписано је 1.623 студента (51% девојчице) и 8.324 средњошколаца (55% девојчице). Школске 2018/19 у средње школе је уписано 2.220 ученика (56% девојчице), а у високообразовне установе  уписано је 115 студената, рекла је Пауновић.

Пауновић је подсетила да је од пре четири године Ромски језик са елементима националне културе уведен као изборни предмет у образовању, као и да је прошле школске године обезбеђено додатних 4 уџбеника на ромском језику за 2.860 ученика у 79 основних школа.

Пауновић је поручила да је данашња посета Ваљеву и додела стипендија ученицима и студентима ромске националности веома важна за даљи процес унапређења положаја ромске заједнице у овој локалној самоуправи.

Пауновић је поздравила предузете мере од стране градске управе које се тичу унапређења положаја ромске националне мањине, наводећи да је Ваљево пример добре праксе како се политике Владе спроводе на локалном нивоу.

Поред локалног акционог плана за образовање, Ваљево има и посебно донете акционе планове за друге области које доприносе бољој интеграцији Рома и Ромкиња у заједницу, рекла је Пауновић.

Председник градског Савета за социјалну политику Радоица Рстић је навео да Ваљево 13 година имплементира Акциони план за Роме и Ромкиње, те да је исти унапређен и проширен увођењем стипендија за ученике и студенте.

Говорећи о резултатима, Рстић је рекао да је локалним буџетом за ову годину опредељено преко 4 милиона динара за област образовања Рома и Ромкиња, да је 99 одсто обухват средњошколаца, и да је данас додељено 70 стипендија, од тога 14 за студенте.