Пауновић: Србија за све генерације

Београд, 30. септембар 2019. године - Старији људи у Србији углавном живе сами. Од око 450.000 домаћинстава у којима живе старије особе, више од половине су домаћинства у којима старија особа живи сама. Свега трећина старих људи живи у истом домаћинству са својом децом. Не смемо заборавити овај податак, не смемо заборавити да је усамљеност проблем са којим се старији људи често сусрећу, истакла је данас у Народној скупштини Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије поводом обележавања Међународног дана старијих.

Пауновић је навела да је овај дан прилика да се још гласније проговори о правима наших старијих који чине све већи проценат становништва, те да њихов социјални положај и побољшање укупних животних прилика представљају обавезу целог друштва. Влада Србије заједно са председником Вучићем посвећена је том циљу, истакла је Пауновић.

„Најстарије” подручје у Србији је део Јужне и Источне Србије, где је чак 25% становништва старије од 60 година, навела је Пауновић, додајући да анализе показују да ће 2080. године у Европској унији (ЕУ) старији чинити 28.7% популације.

Како објашњава, тренд повећања броја старијих присутан је и у нашој земљи - процена је да ће до 2040. године старији чинити између 23.6% и 25.2% становништва у Србији.

Животни век жена дужи је од животног века мушкараца. У свету на 100 жена старијих од 60 година долази 84 мушкарца, а на 100 жена старијих од 80 година долази 61 мушкарац. Жене живе дуже али су жене у већој мери изложене дискриминацији и насиљу од мушкараца, што додатни фокус ставља на положај старијих жена, рекла је Пауновић.

Према њеним речима, брига о људима трећег доба је приоритет целе Владе која ће и даље активно наставити са подршком старијим особама и побољшањем њиховог материјалног положаја.

Прилог томе говори и најава председника Србије Александра Вучића и председнице Владе да ће ново повећање пензија уследити најкасније од 1. јануара, а да ће до 1. децембра ове године најсиромашнији пензионери добити једнократну подршку у износу од 5000 динара, подсетила је Пауновић.

Финансијска подршка пензионерима један је од приоритета Владе, јер желимо да наша земља буде држава за све генерације, као што и сам слоган данашње трибине каже.

Додатно су повећане активности за унапређење социјалне укључености старијих жена и мушкараца, и континуирано се ради на унапређењу њихових људских права, закључила је Пауновић.

Пауновић сматра да је поред економске сигурности важно радити и на рушењу предрасуда које се везују за старије људе као и на међугенерацијскоm разумевању и солидарности.  

Циљ Владе је и да се додатно повећа квалитет услуга у здравственом систему. Према подацима Министарства здравља, у претходне 2 године, више од 325.000 грађана учествовало је у акцији бесплатних превентивних прегледа. Старији суграђани показали су велико интересовање за ову акцију Министарства здравља.

Догађају су присуствовали старији из 7 градова и општина из Србије - Новог Пазара, Уба, Трстеника, Бора, Крагујевца, Сремске Митровице и Куцуре, суграђани из више београдских општина, као и хор „Смиље“ Дома Бежанијска коса који је извео химну Боже правде.