Пауновић за РТС: Tолеранцијa je морална, али и правна обавеза

Шеснаести новембар обележава се као Међународни дан толеранције. У Србији су најчешће дискриминисане особе са инвалидитетом, жене, деца и старије особе, навела је Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

Према истраживањима поверенице за заштиту равноправности, министарстава и невладиних организација, најчешће су дискриминисане особе са инвалидитетом, жене, деца и старије особе, навела је за РТС директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Што се тиче заштите деце, изјавила је да се ове године обележава тридесет година од ступања на снагу Конвенције УН о правима детета и да је отворен велики број тема, међу којима и вршњачко насиље.

"Све чешће је и јавност упозната са овим проблемима. Оно што охрабрује је да имамо доста брзу и ефикасну реакцију надлежних служби, пре свега Министарства просвете. И школе постају свесне тога да се вршњачко насиље, или било који вид насиља, не може прикривати, неопходно је да оно буде пријављено", рекла је Пауновићева.

Покрајински заштитник грађана Зоран Павловић у свом саопштењу поводом Међународног дана толеранције навео да, како каже Пауновићева, у Србији живи више од 30 различитих етничких заједница и да је то велико богатство земље, зато је важно очување културне баштине.

"У овој земљи се школује преко 60.000 деце на 16 мањинских језика, 11 мањинских језика је у употреби у локалним самоуправама. Имали смо преко 1.900 пројеката који су се односили на заштиту нематеријалне културне баштине припадника националних мањина", нагласила је директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

Толеранција није само морална, већ и правна обавеза. Половина жена убијених у породичном насиљу није пријавила насиље. Пауновићева каже да је важно да грађани морају да пријаве насиље институцијама како би правовремено реаговале.

"За две године имамо преко 50.000 изречени хитних мера Министарства унутрашњих послова. То говори да држава на озбиљан и одговоран начин жели да се супротстави насиљу, па и насиљу у породици", навела је Пауновићева.

 

Извор: РТС