Рад на препорукама за елиминисање дискриминације жена

Рад на препорукама за елиминисање дискриминације жена Београд, 3. јун 2019. године - Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић уручила је данас потпредседници Владе и председници Kоординациoног тела за родну равноправност Зорани Михајловић извештај о закључцима и препорукама CEDAW комитета поводом примене Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације над женама.

У извештају, који садржи 28 препорука за примену у наредне четири године, нема озбиљних замерки за активности Србије у тој области, истакнуто је након састанка у Влади Србије.

Михајловић је поручила да су те препоруке важне за нашу земљу и да ће Координационо тело за родну равноправност радити заједно са Канцеларијом за људска и мањинска права на њиховом испуњавању.

Учинићемо све што је у нашој могућности да смањимо дискриминацију у Србији, истакла је она, додајући да је CEDAW препознао и многе добре ствари које су урађене у борби против насиља над женама.

Према њеним речима, очекује нас доношење закона о родној равноправности, што је и једна од препорука Комитета, при чему би требало донети и неке друге законске оквире.

Михајловић је указала и на значај медија у спречавању дискриминанције, изразивши уверење да ће и на овом плану у наредне четири године бити направљени искораци, као што је то урађено и у другим областима.

Пауновић, која је била шеф делегације Србије пред CEDAW, рекла је да Влада Србије придаје велики значај добијеним препорукама и да је циљ да оне буду реализоване у наредне четири године, као и да ћемо наредни извештај добити 2021. године.

Са потпредседницом Владе сам се договорила о начину како да заједнички спроведемо препоруке, при чему је направљен план са јасним задужењима, нагласила је Пауновић.

Према њеним речима, све локалне самоуправе су добиле ове препоруке јер се на локалу и остварују права, а Канцеларија ће наставити да подржава градове и општине у томе.

Она је најавила и да ће препоруке бити преведене на 16 мањинских језика, као и да ће у наредном периоду оне бити достављене парламенту како би их имао у виду приликом доношења других закона.

Највише препорука се, како је објаснила, односи на то да треба да наставимо превенцију и заштиту од дискриминације, унапредимо законе када је реч о положају жена на селу, као и да се настави економско оснаживање жена и да оне имају већи политички утицај на локалном нивоу.