Састанак Пауновић са амбасадорком Румуније

Београд, 3. октобар 2019. године - Директорка Владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић састала се данас са амбасадорком Румуније у Београду Оаном Кристином Попом, са којом је разговарала о положају румунске националне мањине у Србији, сарадњи у области културе, традиције, образовања, службене употребе језика и писма. 

Пауновић је захвалила на подршци коју Румунија пружа Србији на путу ка евроинтеграцијама, као и на томе што поштује територијални интегритет Републике Србије. Србију и Румунију веже историја добросуседства и пријатељства, а ово је година када се обележава 140 година од успостављања дипломатских односа, навела је Пауновић.

Сарадња Канцеларије за људска и мањинска права, на чијем сам челу, са представницима Националног савета румунске националне мањине увек је била добра и конструктивна. Пауновић је нагласила да је спровођење Владиног Акционог плана за остваривање права националних мањина, у протекле три године, допринело укупном побољшању положаја свих националних мањина које живе у Србији.

Стојимо вам на располагању и желимо са вама да  поделимо наша искуства на путу интеграције и приступања ЕУ, истакла је амбасадорка Румуније у Србији Оана Кристина Попа. Амбасадорка је истакла значај предстојећег састанка ко-секретара Међувладине мешовите комисије у Букурешту, наводећи да ће састанак бити прилика да се размотре најновије информације у погледу остваривања права двеју мањина и договоре даљи кораци у раду Мешовите комисије.

Такође је указала да Амбасада помно прати положај румунске националне мањине и да може да констатује уочљив напредак у погледу решавања појединих питања и унапређења сарадње на свим нивоима власти, истичући да наравно увек постоји простор за даља унапређења, што може бити остварено наставком континуираног рада на спровођењу активности из Акционог плана за остваривање права националних мањина.

Тема састанка била је и сарадња двеју земаља у области заштите људских и мањинских права за коју су саговорнице оцениле да је на високом нивоу.