У Суботици обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Суботица, 3. децембар 2019. године - Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић поручила је данас у Суботици, на манифестацији „Различити, а исти“, да особе са инвалидитетом не живе поред нас, него са нама.

Пауновић је истакла да је изузетно важно да се Међународни дан особа са инвалидитетом обележава у локалним самоуправама, а Суботица је добар пример за то.

Данас су се у атријуму хотела „Галерија“ окупили представници установа које брину о различитим областима – здравству,  социјалној заштити, образовању, што је добар начин да се проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом, као и предности које имају, покажу грађанима, поручила је она.

Према њеним речима, у нашој земљи живи више од 800.000 особа са инвалидитетом, при чему је велики број у установама социјалне заштите, значајан проценат је у својим породицама, док су неки, нажалост, далеко од очију јавности.

Пауновић је нагласила да је због тога важно да те особе не заборавимо и да се потрудимо да сва њихова права у нашој земљи буду задовољена.

Канцеларија за људска и мањинска права је ове године широм Србије имала изложбу „Особе са инвалидитетом које су мењале свет“ и кроз истакнуте особе које су имале инвалидитет, као што су Рузвелт, Фрида Кало, Реј Чарлс, Вук Караџић, показали какав су они допринос дали друштву у коме су живели, подсетила је она.

У програму су учествовали чланови Геронтолошког центра, ученици ОИСШ „Жарко Зрењанин“, штићеници Дома за децу и омладину ометену у развоју „Колевка“ и Школског центра са домом ученика „Доситеј Обрадовић“.

Организатор манифестације је Геронтолошки центар Суботица.

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана, са циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.