У Женеви представљен национални механизам Србије за праћење примене УН препорука

Београд, 18. октобар 2019. године - Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права представила је у Уједињеним нацијама у Женеви национални механизам Србије за праћење примене УН препорука, којим она председава.Догађај су заједнички организовале Сталне мисије Србије, Белгије и Аргентине при Уједињеним нацијама, у оквиру 42. заседања Савета за људска права УН-а. Догађају је присуствовао шеф УН секције за Универзални периодични преглед (УПР), представници више од 20 земаља чланица УН-а и представници међународних организација.

У Србији се континуирано прате 392 препоруке Уједињених нација, у сарадњи Владе, независних тела, цивилног друштва, као и међународних организација.  У ове активности су у пуној мери укључени и представници Парламента, а праћење свих препорука повезано је са испуњавањем Циљева одрживог развоја из Агенде 2030 УН-а.

Механизам који је развила Србија намењен је постизању квалитета спровођења ратификованих конвенција УН-а о људским правима и испуњавању обавеза које из њих произилазе.

За потребе догађаја израђена је брошура у којој су представљене све најзначајније активности Савета у протеклих пет година од његовог оснивања.

Брошуру на српском језику можете преузети овде

Брошуру на енглеском језику можете преузети овде